Da vi kjøpte Østgård i 2017 hadde det ikke vært husdyr på gården på mange år. Gården ligger nesten 500 meter over havet, i Sønstebygrenda, Vestre Toten kommune. Landskapet er variert og jorda er godt egnet til å produsere gras. Vi ville ha kyr på gården og ønsket en nøysom og lett rase som utnytter utmarksbeite godt. Valget falt på den gamle norske bevaringsverdige mjølkerasen dølafe, den opprinnelige kurasen fra dalstrøkene i Oppland og Hedmark. Dølafe er flotte dyr med mange fargevariasjoner, ofte med horn og er i tillegg saktevoksende, noe som gir godt marmorert kjøtt.

 

For oss er det viktig at dyra våre skal ha det bra fra fødsel til slakt. Vi tilbringer mye tid sammen med dyra slik at de får kos og blir trygge på folk. Om sommeren går mordyr og årets kalver på beitet der de flyttes rundt etter metoden helhetlig beiteplanlegging for å øke produktiviteten, ta vare på jorda og det biologiske mangfoldet. Oksekalvene kastreres på høsten for å kunne gå på beite året etter #stutmåut. Ungdyrene går på utmarksbeite der de høster av ressursene som ikke lar seg høste på annet vis. Kyra våre er grasfôret, men får litt kraftfôr innimellom for kos og belønning. Om vinteren går kyra ut og inn av fjøset som de selv ønsker. Målet vårt er å produsere ren mat ved å spille på lag med naturen og legge til rette for friske dyr og frisk jord. Kyra er kulturlandskapspleiere som ivaretar biologisk mangfold og motvirker gjengroing.

 

Vi driver gården etter regenerative prinsipper for å øke produktiviteten, biodiversiteten og fremme jordlivet. Dette er en helhetlig tilnærming som skal ivareta landskapet, jorda, bygda, økonomien og skape et godt liv på gården - både for folk og fe.